Stolt, självsäker och stridslysten – tre ord som ekar i mitt huvud efter att jag nyligen kommit hem från årets upplaga av Organisationsdagarna. Det är en otrolig och helt unik upplevelse att sova, äta, slåss och arbeta tillsammans med fanatiska nationalsocialister under två nätter, samtidigt som man som ny medlem inte kan förmå sig förstå att inte fler, ja varför inte samtliga, nationella i Norden vill dela en sådan upplevelse med oss.
Ni som tidigare har läst mina texter kanske vet att jag nyligen blev aktiv i Nordiska motståndsrörelsen efter att under ett antal år ha arbetat för Sverigedemokraterna. Jag vill med denna text belysa några av de väsensskilda upplevelser och intryck som man får som aktiv i de två olika organisationerna, mer specifikt skillnaderna när det kommer till de rikstäckande evenemangen.
Gemenskap vs rangordning
För det första skulle det aldrig komma på fråga att en högt uppsatt sverigedemokrat sätter sig vid samma bord som en reguljär medlem. Under mina år i Ungsvenskarna var detta som tydligast. De högt uppsatta rikstopparna satte sig oftast vid ett ensamt bord en bit bort från de andra, ibland även på en scen så att de bokstavligen kunde se ned på sina medlemmar.
Något sådant, har jag nu insett, skulle aldrig ske i Motståndsrörelsen. Under helgens evenemang Organisationsdagarna har medlemmar i riksledningen satt sig ned tillsammans med oss andra och ätit vid samma bord. Det finns i Motståndsrörelsen inte några elitistiska föreskrifter såsom att man inte skulle få sätta sig bredvid ledaren Simon Lindberg. Han satt under helgen och samtalade med oss som en helt vanlig medlem. Detta hade aldrig förekommit i Sverigedemokraterna. Anses man ej värdig att pratas med – då pratas man inte med.
Moral vs dekadens
En annan tydlig aspekt är alkoholen. I Nordiska motståndsrörelsen har vi en strikt alkoholpolicy, jag kunde inte se ett spår av en ölburk eller en flaska sprit under hela helgen. Detta gäller ej för Sverigedemokraternas sammankomster, där det under de rikstäckande evenemangen sups redigt och gladeligen. Inte minst är detta tydligt på en ikonisk bild där två unga ungsvenskor sitter gränsle över Tobias Andersson (tidigare ledare för Ungsvenskarna) och gladeligen häller bag-in-box vin ned i hans strupe – i sann konservativ anda.
Ett nära samband råder mellan den omfattande alkoholkonsumtionen vid Sverigedemokraternas sammankomster och den där och annorstädes vanligt förekommande lössläpptheten, som praktiseras av såväl kvinnor som män. Jag har under mina år vid otaliga tillfällen, sett äldre män med makt inom Sverigedemokraterna flörta med och tafsa på unga tjejer. Men jag har lika ofta sett unga kvinnor bjuda ut sig till män i någon sorts position, i ett troligt syfte att gynna sin karriär.
Sådana beteendemönster förstärks självfallet av ymnig alkoholkonsumtion. Vad den kvinnliga lössläpptheten inom Sverigedemokraterna beträffar, så är den förmodligen allra mest uppenbar på sociala medier, där horder av unga kvinnliga företrädare bokstavligen säljer ut sig. Och nej, jag är inte på något vis särskilt pryd, men anser det vara hyckleri att företrädare för ett så kallat konservativt och rentav nationalistiskt parti skall posera i bikinibilder (eller värre) – och även då i samband med valkampanjer.
Det här dekadenta beteendet förekommer inte inom Nordiska motståndsrörelsen, där vi försöker leva som vi lär och på ett sätt som anstår dem som vill och kan forma morgondagens samhälle. Ett fritt Norden kommer fostra generationer i en sund och nationalsocialistisk moral i total motsats till dagens materialistiska ideal, vilka Sverigedemokraterna i praktiken omfamnar genom sin tolerans av dekadenta beteenden.
Kamratskap vs individualism
Kamratskap är ett ord som genomsyrar Nordiska motståndsrörelsen. För att kunna bedriva en revolutionär kamp och för att nå slutgiltig seger behöver vi en enighet av stål, en stark kamratskap.
Denna kamratskap visar sig redan dagar eller veckor innan själva Organisationsdagarna. Det är ett av de många sammanhang där kamrater visar prov på vad det innebär att göra sitt yttersta. Motståndsmän och -kvinnor från hela landet ska på smidigast möjliga sätt transporteras till platsen för sammankomsten. Bilarna ska vara fulla, men inte överfulla. Omvägar kommer få tas. Tider blir svåra att hålla. Ett pussel.
Jag kunde konstatera att denna gång tycktes samtliga andra deltagare precis som jag komma i tid och de var i likhet med mig nöjda med, för att inte säga lyriska över, sin resa och sitt ressällskap. Jag har sedan förstått att så här är det varje gång i Nordiska motståndsrörelsen. Jag har även insett att det är offerviljan och kamratskapen i en kamporganisation som förklarar fenomenet. Inom Sverigedemokraterna är det mer principen ”klara dig själv” som gäller.
Boxning vs feghet
Det som för mig utmärkte sig mest med Organisationsdagarna jämfört med andra nationella tillställningar var årets boxningsturnering. Genom att slåss mot varandra, genom att träna tillsammans och genom att ingå i duell, så får man känna en kamratskap som jag aldrig upplevt i Sverigedemokraterna. Även fast jag blev knockad av självaste Pär Sjögren efter 20 sekunder, så var jag mer lycklig då än vad jag var under något evenemang i Sverigedemokraterna.
Även fast jag blev knockad av självaste Pär Sjögren efter 20 sekunder, så var jag mer lycklig då än vad jag var under något evenemang i Sverigedemokraterna.
När man kände att kamraterna hejade på, när man fick in det där perfekta slaget – då kände man sig som en sann kämpe. Hur många sverigedemokrater gör det? Hur många sverigedemokrater kan i ärlighetens namn ställa sig framför spegeln idag och hävda att de under sina x antal år i Sverigedemokraterna någonsin känt sig som riktiga kämpar, vilka står upp för land och folk? För det gör man banne mig i Nordiska motståndsrörelsen!
Visioner vs tomhet
Talen, dessa genuina tal. Under Organisationsdagarna fick man lyssna på en mängd olika tal och föredrag. Dessa framfördes av människor som brinner för såväl vår kampen som för det de lär ut. Även när kamrater läste upp hälsningarna från finska och isländska kamrater, kunde man riktigt höra hur hängivna kampen de var, hur säkra de var på att vi en dag kommer segra. Detta gäller ej Sverigedemokraterna, långt ifrån.
Sverigedemokraterna har inga fanatiker i sina led, det finns ingen i Sverigedemokraterna som skulle ta en kula, varken för Jimmie Åkesson eller för det han står för. Såväl talen som föreläsningarna i Sverigedemokraterna är granskade så till den milda grad att ingenting genuint finns kvar, inte ett spår av någonting som kan kränka eller som kan leda till problem för partiet får framföras. Inte minst var detta tydligt under valupptakten 2022, där jag bokstavligen var nära att somna när Jimmie Åkesson framförde sin vision av ett framtida Sverige.
Sverigedemokraterna kan ej fostra bra talare, eller bra föreläsare, för det finns ingen fanatism i ledet – ingenting som är större än individen eller partiet i fråga, kvar är bara tom retorik.
Jag kanske kan uppfattas som aningen antagonistisk gentemot Sverigedemokraterna, och det må så vara att jag också är det. Men jag vill att läsaren förstår skillnaderna mellan de två organisationerna.
Nordiska motståndsrörelsen fostrar nutida och framtida kämpar med ett mål – en slutgiltig seger för vårt folk. Sverigedemokraterna är idag inte nationalister, de fostrar som bäst människor till att bli duktiga politruker som inte brinner för mycket annat än sitt eget kaffedrickande.
Det finns idag enbart ett alternativ för nationella män och kvinnor i Norden. Om du vill vara en del av vår kamratskap och fostras till att bli den kämpe som behövs för att rädda vårt folk – gör då din plikt och anslut dig till Nordiska motståndsrörelsen!
/ Max Fagerstedt