1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Kampdag i Danmark: Aktivism och vandring

Aktivister från danska Näste 2 samlades i helgen för offentlig aktivism i Kalundborg och en efterföljande vandring runt halvön Røsnæs.

Aktionen ifråga ägde rum i staden Kalundborg på västra Själland, där man träffades och genomförde en offentlig flygbladsutdelning. Aktivisterna intog gågatan i staden för att dela ut flygblad och få sig en pratstund med folket i Danmark om dåtid, nutid och framtid. De pratglada aktivisterna erbjöd varje förbipasserande ett flygblad och en möjlighet att samtala.

Majoriteten av människorna på gågatan tog glatt emot flygbladen och responsen var generellt positiv. Det var dock några oliktänkande som beklagade sig och tyckte att aktivisterna borde ”lära sig av historien” och släppa nationalsocialismen. Denna typ av invändningar gör inget intryck på Motståndsrörelsens aktivister, och aktionen fortsatte med oförändrat engagemang. Dialogerna med de förbipasserande sträckte sig brett, och man talade om allt från vikten av den vita rasens överlevnad till Nordiska motståndsrörelsens miljöpolitik.

Efter en god stund på gatan och flera lyckade samtal gick gruppen vidare och delade ut flygblad i brevlådorna till Kalundsborna som inte fått chansen till en dialog under aktivisternas besök.

Då den lyckade aktivismen var klar drog man vidare från Kalundborgs gator och begav sig mot halvön Røsnæs. Den planerade vandringen runt Røsnæs kunde börja, och gruppen tillbringade därmed de följande timmarna med att tillryggalägga åtskilliga kilometer.

Skiftande terräng

Terrängen bjöd på mycket variation och växlade mellan skogsstigar, klapperstensstränder och åkrar. De många höjdmetrarna man fick bestiga i landskapet gjorde även vandringen till ett välförtjänt test för alla med full packning på ryggen. Aktivisterna hade glädjen av att få uppleva den fantastiska naturen på Røsnæs, där man kunde se ängar, sluttningar, klippor, hav och vackra skogar.

Røsnæs klippor höljda i dimma

Då man vandrat runt Røsnæs och stått på Själlands västligaste punkt, började det sakta skymma och gruppen satte därför kurs mot lägerplatsen. Vid ankomsten till lägerplatsen sattes bivackerna snabbt upp och det skickades ut folk för att samla ved.

Mörkret faller och brasan tänds

Efter en lång dag med kängorna på skulle nu resten av kvällen bara användas till matlagning, kamratskap, och goda historier kring brasan om tidigare aktioner såväl som utrustning och privatliv.

Välbehövliga kalorier

Dagen därpå och efter en regnig natt gick resan hemåt med humöret på topp för aktivisterna som återigen blivit stärkta på ett antal punkter. Denna vandring bjöd inte på extraordinärt många kilometer, men däremot många höjdmeter, men viktigast av allt bjöd vandringen på kamratskap och vackra naturupplevelser.

Titel:Kampdag i Danmark: Aktivism och vandring Författad av:Redaktionen Publicerad:2023-03-21 Uppdaterad:2023-03-21

Läs också: