1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Repellering utför isiga klippväggar på friluftsdag i Småland

Lördagen den 25 november var kamrater ur Näste 7 i Skuruhatt naturreservat för att genomföra diverse utbildningar och aktiviteter.

Dagen startade med att man möttes på en i förväg bestämd samlingsplats och vägde in sin packning. Minst 10 kg packning ska bäras för aktivister samt aktivistrekryter och för medlemmar var detta frivilligt.

Efter några hundra meter marsch kom kamraterna in på en svår terrängsträcka som heter Skurugata. I minusgrader med snö och is på klippblocken blev denna sträcka svårframkomlig. När man hade avverkat en mindre sträcka i denna skurna gata anlände man till dagens första utbildningsstation där en erfaren bergsklättrare kom att hålla en kurs i repellering.

Det farligaste momentet i repellering är när man går utför klippavsatskanten, där det krävs mental styrka, annars var det bara att gå eller hoppa längs med klippväggen nedför.

När alla kamrater hade repellerat tog man sig en kaffe och njöt av den vackra naturen uppe ovanför avgrunden för att sedan gå mot den högsta bergsväggen (ca 30-35 m) där motståndsmännen fortsatte repellera längs den isiga väggen ned i djupet av Skurugata.

Nästa utbildningsstation var jägarteori. När gruppen hade marscherat någon kilometer och upprättat ett läger där man planerat att tillaga lunch så hölls en enkel jägarutbildning, där man gick igenom grunden, t.ex. vilka djur som klassas som vilt, högvilt samt jaktetik, vapen och mycket annat.

Efter en timmas lunch var det dags att röra på sig igen, vilket var skönt då många blev väldigt frusna när de satt ner eller stod still. I och med att skymningen snart skulle infinna sig bröt man lägret och började gå uppåt berget Skuruhatt.


Självklart väljer motståndsmän den svåraste, mest branta vägen uppför ett berg, men skam den som ger sig. Väl däruppe så erhöll nationalsocialisterna en vinstutdelning i form av en vacker utsikt samtidigt som solen sakta sjönk ned under horisonten.

Den sista utbildningstationen uppe på berget var grundläggande sjukvård. Hur man hanterar och behandlar skador, samt hur man utför livräddande åtgärder, såsom hjärt- och lungräddning traumaförband, och användandet av en tourniquet.

När mörkret lagt sig över det småländska höglandet avslutades dagen med en sista marsch till utgångspunkten där dagen startat, där man tackade av varandra för en spännande och lärorik dag i goda kamraters sällskap.

Titel:Repellering utför isiga klippväggar på friluftsdag i Småland Författad av:Naste 7 Publicerad:2023-11-27 Uppdaterad:2023-11-28

Läs också: