1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Begreppet ”nazist”

Pär Öberg kommenterar här begreppet ”nazist” och förklarar varför han tycker att det är fel att använda det för att beskriva Nordiska motståndsrörelsens ideologi.

Ursprungligen publicerad 2016-02-24.

För ett tag sedan skrev Fria Tider en artikel om en demonstration som Nordiska motståndsrörelsen höll i Stockholm. De ringde mig och bad om en kommentar, jag talade om för dem att jag i nuläget inte ger dem några kommentarer då de inte ens benämner vår politiska åskådning vid dess rätta namn. Jag sa också att om de börjar benämna oss som nationalsocialister så kommer vi definitivt att ha en annan möjlighet att kommunicera i framtiden. Detta resulterade i att de skrev en artikel med rubriken: 38 nazister gripna för våldsam attack mot polisen i Stockholm. Jag känner att jag måste kommentera det hela.

Begreppet ”nazist”
Begreppet ”nazist” (tillsammans med ”nazism”) är ett nesligt politiskt epitet som uppfanns under 1920-talet av Konrad Heiden som propaganda mot NSDAP och nationalsocialismen. Heiden var en judisk journalist och medlem av det socialdemokratiska partiet (SDP, ett konkurrerande parti). Termen är en variant av smeknamnet för medlemmar av SDP som vid den aktuella tidpunkten brukade kallas Sozi (förkortning av Sozialisten), vilket är en motsvarighet till det svenska begreppet sosse. Nazist-begreppet var också en politisk nidvits, baserad på det österrikisk-bayerska slangordet för ”tok” eller ”lantis”, som härrör från ett i regionen vanligt namn, Ignatz. En svensk motsvarighet idag kanske skulle kunna vara Pellejöns.

Konrad Heiden – judisk journalist och socialdemokrat samt
upphovsman till begreppet ”nazist”.

Användes aldrig
De tyska nationalsocialisterna kallade sig inte för nazister. De kallade sig konstant för nationalsocialister för att betona vilka komponenter som ingick i deras ideologi. Ett litet undantag är dock propagandaminister Joseph Goebbels som försökte avväpna begreppet genom att själv börja använda det, bland annat skrev han 1926 en bok med titeln Der Nazi-Sozi. Det var dock inget han fortsatte med och inget som anammades av partiet och dess anhängare.

Nazist – en Hollywoodskapelse
Det gemene man tänker på när de hör begreppet nazist är vad de sett i filmer som Schindler´s list och Romper Stomper eller i någon av TV4:s alla ”dokumentärer”. Iskalla psykopater som älskar att plåga människor och djur och som i princip hatar allt. Verklighetens nationalsocialister är det motsatta, många av oss är engagerade just tack vare vår vida empati och vår respekt för naturen. Jag vill även passa på att hänvisa till en mycket bra artikel i samma ämne skriven av Henrik Pihlström: Det finns inga nazister.

Visa oss grundläggande respekt
De tidningar, och här ställer jag definitivt högre krav på alternativ media, som inte kan visa oss den grundläggande respekten att åtminstone kalla vår ideologi vid sitt rätta namn behöver heller inte förvänta sig någon artig behandling från vår sida. Man måste starkt ifrågasätta varför en del alternativmedier inte respekterar detta? Vad har de då för agenda? Framförallt eftersom många av dem slår sig för bröstet som modiga ”sanningssägare”. Alternativa medier som beter sig som ”slaskmedia” har enligt mig inget existensberättigande. Ska man slå mot systemet underifrån har man ett stort ansvar att agera korrekt.

Titel:Begreppet ”nazist” Författad av:Pär Öberg Publicerad:2024-05-22 Uppdaterad:2024-05-23

Läs också: