1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Nationaldagsfirande i ”Näste 18”

6 juni träffades medlemmar och sympatisörer från de bägge grannästena i den svenska grönskan för en dag av folkgemenskap.

Det hela började på förmiddagen, vid en naturskön plats någonstans ute på landet inom nästenas gränser, där det först av allt skulle hållas ett månadsmöte. Mötet avhandlade det vanliga, med planering, reflektioner och välkomnande av nya medlemmar. Därefter var det fritt att socialisera med varandra och sympatisörerna som dykt upp för firandet.

Samtidigt ställdes bord och stolar i ordning för den kommande lunchen samt att grillarna tändes. Barnen som närvarade sprang skrattande runt tillsammans och lekte i gräset samt på den närbelägna lekplatsen. Vädret för dagen var mestadels soligt även om det kom en och annan regnskur som varade knappt en minut. Hur som helst var det inget som besvärade sällskapet.

Då alla närvarande hade betydligt mer mat än vad de tillgängliga grillarna kunde få plats med, fanns det gott om tid att lära känna kamrater man sällan ser betydligt bättre, samt sympatisörer man träffat för första gången. Vissa i sällskapet hade tyvärr missuppfattat inbjudan och därför inte medtagit något eget att äta, detta var dock inget problem då flera kamrater hade med sig alldeles för mycket mat istället, så det var ingen risk att någon skulle gå hungrig denna dag. En väldigt trevlig stämning rådde kring borden och diskussionerna var långa och spretiga.

När maten var uppäten hjälptes man åt att städa och plocka undan det som behövdes, varefter det var dags för den årliga lagsporten, som denna dag skulle vara en femkamp, där både barn och vuxna fick delta. Först förklarades det kort vilka grenar som skulle förekomma, samt reglerna för samtliga, därefter delades sällskapet upp i grupper med lika många deltagare i varje.

Dagens första gren var att bära en potatis på en sked som man hade i munnen, utan att tappa den, så snabbt som möjligt runt en kon och tillbaka till nästa lagkamrat som fick ta över och göra detsamma. Samtliga lag fick tävla samtidigt, vilket medförde att vissa försökte förbättra sina chanser att vinna genom att på olika sätt försöka få motståndarna att tappa sina potatisar, med varierande framgång.

Dra hank var den andra grenen, vilket är en sport som härstammar från Gotland, där tanken är att två personer sitter på marken med fötterna mot varandra samtidigt som båda håller i en pinne, sedan ska man dra så hårt i pinnen att den andra lyfter från marken. Då det av förklarliga anledningar hjälper att vara storvuxen fick de olika lagens barn tävla mot varandra medan de vuxna körde sinsemellan. Det visade sig vara svårare än väntat att lyfta upp en människa från marken på detta sätt, och flera matcher slutade istället med att den ena tappade greppet av utmattning.

Dra hank, en populär styrkemätning från Gotland.

Gren nummer tre var stafett, men med ett litet barn i famnen. Sättet barnet skulle bäras på var frivilligt, men då barnens ålder och storlek varierade kraftigt fick lagen tävla ett efter ett mot klockan, med samma barn varje gång, och det snabbaste laget vann grenen. Bärstilarna varierade en del men barnet var lika glatt varje gång det passerade konen, och till slut kunde en vinnare koras.

Ännu en Gotländsk sport stod härnäst på listan, Sparke bleistru, där tanken är att man genom att surra in fötterna i ett rep, som man även håller tag i, ska lyckas fälla den andra personen med ryck och sparkar åt olika håll. Detta visade sig dock svårare än planerat, då repet som användes inte var så lämpligt vad gäller tjocklek och längd, så till slut så skrotades grenen helt och man gick vidare till den sista.

Gammal hederlig nordisk knivduell avslutade lagtävlingen, där man ståendes är fastbunden vid motståndaren, med en kniv i sin högra hand och med sin vänstra hand kring motståndarens högra handled, och från denna position försöker hugga den andra samtidigt som man parerar knivhuggen mot sig själv. Självklart användes inga riktiga knivar, men intresset var ändå stort för att kunna bevisa att man kunde vinna, särskilt bland barnen, som tävlade mot varandra.

I slutändan visade det sig att laget Svastika tog hem förstaplatsen, följt av Triskelon och Gnaget på delad andraplats, och sist men inte minst Lag Johan på tredje plats. Därefter var det dags för fika, med hemgjord rabarbersaft, gräddtårta med jordgubbar, och rabarberremmar av varierande smaksättning, till alla barns förtjusning.

Mitt i fikandet var det också dags för årets frågesport, detta år i två olika tappningar, både en som handlade om vad de båda nästena haft för sig det gångna året, samt en med lite allmänna frågor om Sverige. Frågorna var utformade så att även sympatisörer som inte deltagit på aktiviteterna själva skulle kunna svaren, så länge de hängt med på hemsidan och Telegram sedan förra sommaren. När frågorna var slut och svaren rättats visade det sig att bara en person hade alla rätt, och det var föga förvånande en aktivist, som själv deltagit på så gott som allt som frågorna innefattade. De allmänna frågorna om Sverige var desto klurigare, och de som lyckades bäst i denna hade bara två fel av de totalt elva frågorna.

Ingenting av det uppdukade fikat återstod när frågesporten var avslutad, och man hjälptes återigen åt att städa bort allt som stod kvar på borden, samt bära bort borden och stolarna. Efter en trevlig dag med kamrater i den svenska naturen återstod nu ingenting mer av de planerade aktiviteterna, och folk kunde bege sig hemåt när de kände att det började bli sent. Ett välbehövligt avbrott i kamparbetet som gav nya krafter, och även mycket uppskattat av sympatisörer. Till sist skiljdes alla åt i väntan på nästa aktivitet, för att realisera en bättre framtid där det råder äkta folkgemenskap likt den man upplevde denna dag.

Titel:Nationaldagsfirande i ”Näste 18” Författad av:Näste 1 Publicerad:2024-06-07 Uppdaterad:2024-06-08

Läs också: