1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Nationaldagsfirande i Näste 5 – en folkgemenskaplig inledning av sommaren

Kamrater samlades i Dalarnas sydvästra skogar för att umgås och fira Sveriges nationaldag.

När gästerna väl hade börjat anlända, var allt förberett av nästets arrangörsgrupp. Långbordet var uppställt, dukningen var gjord och maten var på ingång. Dagen skulle bestå av flera måltider, och till lunch serverades smörgåstårta i olika varianter.

Deltagarantalet denna helgdag var tämligen stort, med flera långväga gäster. Mycket av evenemangets första tid ägnades åt att hälsa på varandra och umgås i största allmänhet. Vädret var något ostadigt just denna dag, så smörgåstårtan fick avnjutas till ljudet av regn. Detta påverkade dock inte stämningen negativt.

Regnet höll dock inte i sig länge. Efter en stund sprack molnen upp och solen började titta fram. Näst på schemat stod brännboll, så samtliga passade på att gå iväg till den förberedda platsen där spelet skulle äga rum. Deltagarna delades upp i två lag med en frisk blandning av både barn och vuxna. Mängden barn på detta nationaldagsfirande var så stor att vuxna utgjorde i princip en minoritet av spelarna, vilket gjorde spelet extra roligt.

Brännbollen höll ett högt tempo, och poängen var förvånansvärt jämna mellan lagen genom hela matchen. ”Lag ett” hann dock vinna innan vädret bestämde sig för att förvärras och skicka iväg spelarna från planen med både regn och hagel.

Tillbaka vid långbordet serverades fika och kaffe. Det bildades snabbt en lång kö fram till rabarberpajen. Efter mycket spring på brännbollsplanen fick man äntligen sätta sig ned. När pajen var uppäten blev det dags för lite allsång. En av deltagarna, Henrik Pihlström, hade tagit med sig både gitarr och sånghäfte. Inte långt efter hördes nationalsångens fyra verser eka över gården.

Festligheterna fortsatte även efter allt sjungande. Grillen togs fram och olika styckningsdetaljer började tillagas för att ge deltagarna något lite mer middagsaktigt. Timmarna fortsatte att gå, men den goda stämningen höll i sig. Inte ens barnens lekfulla energi avtog.

Solen, som tidigare hade värmt upp hela tillställningen, började nu att försvinna bakom träden. Efter en lång och rolig dag med många kamrater tackade allt fler för sig och begav sig hemåt. Arrangörsgruppen städade till slut undan och alla sa sina farväl och tackade för denna gång.

Titel:Nationaldagsfirande i Näste 5 – en folkgemenskaplig inledning av sommaren Författad av:Naste 5 Publicerad:2024-06-11 Uppdaterad:2024-06-12

Läs också: