1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Nordendagarna 2024

Lördagen den 27 juli arrangerade Nordiska motståndsrörelsen årets upplaga av den traditionsenliga nationella familjetillställningen.

I år var det Näste 2 som ansvarade för arrangemanget och folkfesten ägde rum i Dalsland. På lördagsmorgonen strömmade barnfamiljer samt unga och äldre nationalsocialister från hela Norden till platsen. Efter att ha betalat inträdet och minglat en stund, öppnades helgen officiellt av konferencieren Martin Engelin med en storslagen invigningsceremoni. Fanor från alla nordiska länder, tillsammans med lejonfanan, bars ut på scenen av uniformerade aktivister till tonerna av musik.

När musiken tystnat, tog Nordiska motståndsrörelsens ledare Fredrik Vejdeland plats på scenen, där han började med att bränna den amerikanska flaggan till publikens jubel. När fiendeflaggans uppbrunna rester fotograferats klart av organisationens mediagrupp, fortsatte Vejdeland med att tacka alla som kommit. Han förklarade därefter innebörden av Nordendagarna och berömde alla de sympatisörer som valt att komma trots den terrorklassning som Motståndsrörelsen utsatts för.

Organisationens ledare passade också på att välkomna delegationen av spanska kamrater från Devenir Europeo, som hade valt att åka till Sverige för att besöka just detta evenemang. Anledningen till besöket är det fördjupade samarbete som Motståndsrörelsen under förra året inledde med denna spanska nationalsocialistiska gruppering.

Efter detta kom konferencieren tillbaka upp på scen för att gå igenom lite praktisk information med evenemangets deltagare. Vaktchefen, kökschefen, funktionärschefen och vem av dem man bör kontakta i olika situationer presenterades inför publiken. Avslutningsvis gick Engelin även igenom dagens schema där den prestigefyllda tävlingen Årets nordman stod näst på tur.

Aktiviteten på den stora scenen avslutades nu och folket på plats begav sig bort mot den stora ytan där den årliga tävlingen skulle hållas. Deltagarna delades in i fyra olika lag som tävlade mot varandra i fyra olika grenar. Just detta år var grenarna dragkamp, släggkastning, stafett med sandsäck och blixtboll. Många gånger var det väldigt jämnt mellan lagen och de tävlande bjöd på en hel del spänning inför publiken.

Efter mycket kämpande vann till slut lag tre. Lagets sex deltagare behövde nu göra upp internt om den ärofyllda titeln Årets nordman. Sättet detta gjordes på var genom ett utslagningsmoment innehållandes armhävningar och löpning. Denna utslagningsgren var en intensiv blandning av kondition och styrka där man under en rätt bra stund inte kunde se en tydlig vinnare. I slutändan kunde dock domarna utse en segrare som Nordiska motståndsrörelsens ledare senare skulle få presentera.

Samtidigt som detta pågick arrangerades även något som kallades Årets nordbarn. Alla de barn som fanns på plats fick också vara med och tävla i deras egna lilla version av Årets nordman. För det mesta tävlade barnen i samma grenar som de vuxna, med vissa variationer.

När allt tävlande var klart blev det dags för kökslaget att servera lunch. Detta år bjöds det på frikadeller, pasta och fetaost med en tillhörande tomatsås. Efter att lunchen var slut började allt fler besöka marknaden som anordnats i en byggnad bredvid. Allt från egengjorda livsmedel till kläder, musik, böcker och pyssel såldes till besökarna på plats.

Förutom själva marknaden anordnades även flera andra aktiviteter för dem som var intresserade. Det förekom luftpistolsskytte och yxkastning, samt en workshop om sportfiske. Förutom lite allmännyttig artkännedom lärde medlemmen ut hur man fiskar med jerkbait och jigg, samt visade upp olika sorters drag anpassade för ett stort antal arter.

Det började nu bli dags för middag så arrangörerna uppmanade folk att bege sig tillbaka till matsalen. Efter att samtliga långbord fyllts med folk började kökslaget gå runt i lokalen och servera alla gäster. Denna gång blev det grillat nötkött och potatismos med en rödvinssås och till efterrätt fick gästerna en typ av äppelkompott.

När middagen ätits upp begav sig alla återigen ned till den stora scenen. Fredrik Vejdeland hade nu tagit på sig uppdraget att presentera och dela ut ett pris till vinnaren av Årets nordman. Efter en stunds spänning stod det klart att aktivisten Lukas Lindgren från Näste 5 hade tagit hem segern detta år. Priset var en snygg replika av de macheter som användes av tyska Luftwaffe under andra världskriget.

Prisceremonin var nu klar och det var dags för Vejdeland att hålla ett lite längre anförande till deltagarna på plats. Publiken fick en historisk återblick kring hur organisationen och miljön runt den har förändrats under de snart 30 år som Motståndsrörelsen har existerat. Fortsättningsvis pratades det om hur bra organisationens medlemmar och aktivister har hanterat terrorklassningen samt hur och varför vi kommer fortsätta att kämpa och en dag nå segern.

Fredrik Vejdelands intressanta och hoppfulla tal var nu över och Elin Reinhardt samt Peter Holm gick istället upp på scen. De gick upp för att påminna publiken om att skänka en extra tanke till vår bortgångne kamrat Jan Hjelm. Åhörarna fick veta lite mer kring Hjelms liv och gärningar samt hans sista tid i livet. Jan själv ville dock inte att hans död skulle göra folk nedstämda enligt Elin, så direkt efter deras anförande var slut välkomnades Henrik Philström upp på scen för lite upplyftande sång och musik.

När trubaduren var klar blev det dags för den sista schemalagda aktiviteten för dagen, den nationella profilen Björn Björkqvist skulle nämligen hålla tal. Enligt folk på plats var han i sitt esse och så underhållande som han har varit många gånger innan. Björkqvist tog upp saker som gamla insändare från 90-talet och Christer Mattssons försök att omvända honom. Men han pratade också om terrorklassningen av organisationen och hyllade både Motståndsrörelsen och Nordendagarna.

Dagen hade nu gått mot sitt slut och himlen började mörkna alltmer. Barnfamiljer och en del andra drog sig hemåt, medan andra stannade kvar tills långt in på småtimmarna och njöt av varandras sällskap tillsammans med öl och trubadur.

Under veckan kommer det komma reportage med fler bilder och mycket annat från helgen.

Titel:Nordendagarna 2024 Författad av:Redaktionen Publicerad:2024-07-29 Uppdaterad:2024-07-29

Läs också: