Till att börja med, stort grattis till den prestigefyllda titeln årets Nordman. Välförtjänt efter en fantastisk insats i tävlingen! Hur känns det?
Det känns bra! Nu i efterhand har det kommit ifatt mig hur nära det verkligen var att en spanjor vann Årets nordman. Inget ont om honom, hade han vunnit så hade han förtjänat det helt klart.
Men det kändes bra att inte förlora på hemmaplan och visa för våra utländska vänner att vi inte har förslappats helt och blivit otränade bara för att vi nu har funnits i snart 30 år.
Lite speciellt för i år var att tävlingarna utannonserades på förhand i podcasten Bellum. Påverkade detta din träning inför tävlingen på något vis?
Nej, egentligen inte. Min filosofi är att om du har byggt upp lite av en grundstyrka genom basala skivstångsövningar och har en hyfsat normal kroppsvikt, så är man anpassad för det mesta som kan komma upp på Årets nordman.
Hur och vad tränar du annars normalt sett?
Normalt sett tränar jag kampsport och på gym. På gym tränar jag i princip styrkelyft, men också med inslag av stående skivstångspress och chins.
När det kommer till kampsport tränar jag rent tekniskt sporten som kallas submission wrestling. Lättast förklarat kan man säga att det är en blandning av brasiliansk Jiu-jitsu och fristilsbrottning.
Tanken är att jag ska försöka träna minst två dagar per vecka där ena dagen är gymträning medan den andra är kampsport. Nu är jag dock lite småskadad och har lite sommaruppehåll så innan Nordendagarna var det faktiskt en månad sedan jag tränade.
Vilken var den svåraste grenen och vilken var den roligaste?
Av de fyra ursprungsgrenarna skulle jag säga att dragkampen var den roligaste och att blixtbollen var den svåraste.
Dragkampen var för det första rolig på så sätt att vårt lag vann alla matcher i den grenen. Överlag tycker jag dock att dragkamp är roligt då man står så otroligt nära varandra. Det gör att man får rejält med lagkänsla och faktiskt känner sig ansvarig för att det går bra för laget.
Blixtbollen var svårast på så sätt att det var en liten plan och det var svårt att göra mål. Det blev även väldigt mycket springande fram och tillbaka vilket slet ut en rätt bra.
Men absolut svårast i hela tävlingen var den utslagningstävling som skulle kora Årets nordman. Den grenen, där man sprang stafett fram och tillbaka och gjorde armhävningar, gick egentligen ut på att fysiskt slita ut deltagarna så mycket som möjligt där den som kom längst vann. Den var också svår psykiskt där man hela tiden behövde hålla koll på sina motståndare och mentalt planera hur mycket och när man skulle spendera sin sista energi för att kunna vinna.
Näste 5 har under de senaste åren haft fler vinnare än andra nästen, vad tror du det beror på?
Jag tror man kan sammanfatta det med att vi alltid deltar i rätt hög grad och att de som deltar i snitt har en väldigt bra fysik. Sedan är det nog faktiskt också ett inslag av slumpen som påverkar, till vilken grad vet jag dock inte.
Det var ett ödmjukt svar! Du vann en fin machete, har den funnit en bra plats i ditt hem ännu?
Nej, inte riktigt. Den ligger på en okej plats just nu, men jag skulle vilja ha den på ett ställe där den blir mer som dekoration. Helst där man kan ha den bredvid aktivistpinnen och den utmärkelsen jag fick efter min hmf-dom i samband med att jag var ansvarig utgivare. Jag får fundera lite på placeringen under sommaren helt enkelt.
Har du något tips redan nu till dina konkurrenter som vill försöka ta titeln från dig nästa år?
Absolut! För att man ska kunna vinna så måste ens lag vinna. Och när jag personligen kollar på de lag som klarar sig bäst tycker jag mig se ett mönster i att personerna i de lagen är större och starkare, samtidigt som de har bibehållit en god kondition.
Så bli så stor och stark som möjligt, bibehåll en vettig kondition och delta varje år så har du maximerat dina chanser.
Stort tack för din tid Lukas och grattis än en gång!