1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Dagsmarsch i Uddevalla

Napp, svett och historia på Västkusten.

Under sensommarens sista varma dagar samlades medlemmar i Näste 2 för en dagsmarsch ut i den lokala terrängen. Man utgick från centrala Uddevalla och rörde sig söderut mot bergen och skogen. Brittsommarens ljumma morgon gick snart över till en gassande högsommarvärme som krävde att man slog av en del av takten för att inte stupa i de branta uppförsbackarna.

Vattenförråden sinade i en snabbare takt än beräknat, så kamraterna fick därför delvis förändra och förlänga rutten, nu mot ett mål där man sedan tidigare visste att vatten fanns för att efter detta kunna fortsätta enligt plan.

Efter en kortare paus tog sig vandringen vidare uppför och in i skogen tills man fann den gamla borgruinen Tureborg, byggt av den excentriske grundaren av tidningen Bohuslänningen, Ture Malmgren, mellan 1899 och 1912.

Tureborgen ca. 1910-1925.

Ritningar fanns aldrig utan det mesta improviserades på bygget med inspiration huvudsakligen baserat på vykort från Rhendalen i Tyskland, något som Malmgren i sin tur inspirerats av under sina ungdoms resor genom det unga Tyskland. Det blev ett givet stoppdär för att klättra runt och utforska allt man kunde tänkas se av ruinen som brann ner på 1950-talet.

Dagarna flyter dock fort när man vandrar och utforskar, så beslut togs att traska vidare och hitta ett lämpligt ställe för matlagning och rekreation. Med inga andra medel än karta och kompass togs riktning ut och vandringen var åter igång. Många skogsstigar senare och de brukliga felnavigeringar som hör till, fann man till slut en bra plats.

Väl på plats delades arbetsuppgifter ut för att fördela bördan mellan kamraterna, några gick för att samla ved medan andra ordnade med längre pinnar som skulle fungera som metspön som de lärt sig från tidigare föreläsningar.

Med en kamrat kvar i lägret som eldvakt gick nu resten med de färdigställda metspöna mot ett närliggande vattendrag där man med små resurser kunde tillgodogöra sig en fångst värdig att grillas till middag!

När maten var slut och elden släckt, gick nu marschen tillbaka till utgångspunkten där kamraterna kunde skiljas åt för denna gång.

Vill du vara med på liknande aktiviteter i framtiden? Tveka då inte, utan gå med i Motståndsrörelsen!

Titel:Dagsmarsch i Uddevalla Författad av:Naste 2 Publicerad:2024-09-25 Uppdaterad:2024-09-25

Läs också: