1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Våld – ett verktyg eller ett ändamål i sig?

I denna artikel resonerar Lukas Lindgren kring Motståndsrörelsens syn på våld ur ett strategiskt perspektiv och i jämförelse med andra grupperingar.

En ny syn på våld inom den nationella rörelsen

Med framväxten av diverse klubbar och moderna ”Männerbund” ser vi en tendens där majoriteten av dessa gruppers aktiviteter kretsar kring kampsportsträning och arrangerade slagsmål. Detta kan jämföras med Nordiska motståndsrörelsen, där kampsportsträning och arrangerade slagsmål utgör en mycket mindre, men balanserad del av verksamheten. Skillnaden ligger inte bara i mängden träning, utan också i synen på våldets roll i verksamheten. Medan många grupper i Norden ofta verkar se våld som ett ändamål i sig, betraktar Motståndsrörelsen våld främst som ett verktyg för att nå politiska mål.

Den strategiska användningen av våld i organisationen bygger på tanken att det är ett av många verktyg i kampen för vårt folks överlevnad. Våld används inte som en huvudverksamhet, utan för att försvara politiska budskap och handlingar när det anses nödvändigt. Denna skillnad är viktig att belysa, särskilt i en tid då kampsportsträning har blivit en trend inom den nationella rörelsen.

Avtagande avkastning

Problemet med att lägga för stor vikt vid kampsport och våld är att det når en punkt där det ger allt mindre resultat. Till slut når man som individ och grupp en nivå där förmågan att slåss har blivit så bra att ytterligare träning inte ger lika mycket avkastning. Att fokusera för mycket på MMA-träning kan ha en viss initial attraktionskraft, men bristen på bredare politisk verksamhet begränsar en grupps inflytande på längre sikt.

I jämförelse ser vi att vår strategi, där basaktivism, propaganda och demonstrationer utgör centrala delar, ger en mer hållbar och långsiktig effekt. Kampsportsträning och fysisk styrka är viktiga för självförsvar och sammanhållning, men det är den ideologiska kampen och politiska aktivismen som i slutändan formar framtiden. Att lägga för mycket fokus på våld utan en bredare politisk strategi riskerar att undergräva rörelsens mål och framgångar.

Ett av flera politiska verktyg

Våld är, och bör förbli, ett av flera verktyg i en bredare politisk strategi. Att utöva kampsport kan vara roligt och spännande, men dess högsta syfte är att kunna försvara oss mot angrepp. Förmågan att försvara sig och förstå våld är absolut nödvändig, och utan detta hade inte Motståndsrörelsen kunnat stå på våra gator eller ens existera.

I slutändan får man göra vad man vill med sitt liv. Man bör dock veta att löst sammansatta nationella kampsportsklubbar inte är samma sak som en nationalsocialistisk politisk kamporganisation. Folk har väldigt lätt för att jämföra dessa som om de vore samma sak och gjorde samma sak.

Men det är inte fallet; det är två helt olika typer av organisationer med två helt olika syften, vilket man kan se tydligt på hur den politiska verksamheten struktureras. I detta sammanhang har vi tagit våld som exempel för att belysa denna skillnad, där Motståndsrörelsen ser våld som ett verktyg bland många, medan andra grupper ofta låter det bli ett självändamål.

Titel:Våld – ett verktyg eller ett ändamål i sig? Författad av:Lukas Lindgren Publicerad:2024-10-06 Uppdaterad:2024-10-06

Läs också: