Tänk dig att du ska bege dig ut på en sju-dagars vandring under vintern. Vad tar du med dig?
Denna fråga satte temat inför helgens aktivitet i Näste 3 då samtliga medlemmar skulle göra en packlista inför en hypotetisk sju-dagars vintertur. Väl under aktiviteten vandrade vi denna gång dock bara en dag. Ryggsäckarna skulle vara packade så att de vägde minst 15 kilo.
I varje fall så hade vi lärorika diskussioner kring vad som krävs för att klara av en vintervandring som gav ett intryck av vikten att ha med sig rätt utrustning.
För att även du som läser detta kanske ska kunna lära dig något så har jag summerat de väsentliga punkter som diskuterades nedan. Det är inte att ses som den givet bästa expertlösningen alla gånger utan är vad vi glada amatörer med olika erfarenhet på ämnet kom fram till.
Bland användbar utrustning nämndes, förvånansvärt nog, tamponger och kondomer som ni kommer se har andra syften än vad de tillverkas för. En annan aspekt att tänka på är effektiv packning så att du kan få med dig allt du behöver. För att underlätta detta finns många alternativ till vanlig campingutrustning som tar upp mindre volym och vikt. Vi börjar med det viktigaste.
Värme
För kläder gäller lager på lager för att kunna skala av och på under vandringen, om du är klädd för varmt kommer resulterande svett kyla ned dig kraftigt i vila. Principen är att ha ett yttre lager som stöter bort vatten från omgivningen, ett mellanlager som värmer och ett inre lager som perspiration kan passera genom. Rätt kläder kräver rätt material.
Bomull är värdelöst på att isolera värme så fort det blir blött, så undvik det. Ull kan absorbera en del vatten och fortfarande isolera värme, men när det väl är genomblött tar det lång tid att torka. Fleece och andra syntetiska material isolerar och är vattentäta. Nackdelen med syntetiska material, förutom att de är just syntetiska istället för naturliga och därmed är sämre för miljön är att de väldigt lätt börjar brinna jämfört med bomull och ull. Det yttersta lagret borde därmed bestå av vattentäta syntetiska material, medan det innersta lagret närmast kroppen bör vara naturligt material, helst ull då det ändå värmer bra trots hög fuktighet. Mellanlagret kan bestå av en blandning av antingen naturliga och syntetiska material.
För strumpor är ullstrumpor min favorit. Att ha på sig dubbla par strumpor är bäst för vandring oberoende av säsong. Förutom att det ger mer värme så minskar dubbla strumpor risken för skoskav. Detta är för att friktionen mot fötterna minskar eftersom det istället sker mellan strumporna.
Kom ihåg att en ordentligt mössa är essentiell: mycket kroppsvärme försvinner via huvudet!
Camping
En eld kräver bränsle och tände. Bränslet är oftast någon form av ved. För att klyva ved är en kniv lättare och tar mindre plats än en campingyxa, men är svårare och mer begränsad i sin användning. Kniven måste vara längre i diameter än veden som ska klyvas, den måste också tålas att hamras hårt på ryggen. Här får man överväga för- och nackdelar och välja det man själv föredrar. För att veden ska fatta eld behöver vi ett bra tände.
Av tände finns det gott om, exempelvis björknäver och döda kvistar på gran i den svenska naturen. Men i nöd är det bäst att ha ett pålitligt tände med sig till hands. Ludd från tamponger är utmärkt eftersom det fattar eld på bara ett drag från ett tändstål. Men om du är en man och tycker det känns olustigt att köpa eller ta med dig tamponger finns tändpåsar. Tändpåsar går att köpa i storpack bestående av hundratals till rimliga priser. Tändpåsar ger en kraftigare låga som producerar mer värme än ovannämnda tänden, vilket ökar chansen för att elden ska ta sig.
Kök
Gasbrännare är alltid bättre än spritbrännare, de värmer mycket snabbare och tål hårdare väder. Trangiakök är överskattade, de tar upp för mycket plats i ryggsäcken och är för dyra. Köp istället smala avlånga cylindriska stormkök som tar mindre plats och är billigare.
Sömn
Vinternattens lömskhet får inte underskattas. Här gäller det att kosta på sig. Du ska självklart ha en ordentlig vintersovsäck och liggunderlag. Bra liggunderlag är mycket nödvändigare än vad man kan tro. De är avgörande för att förhindra värmeledning från dig till marken. När du köper ett liggunderlag är det viktigt att den har en hög resistans mot värmeledning vilket betecknas med ett R-värde, där högre är bättre. Ett uppblåsbart liggunderlag är en bra investering för att minska packvolymen.
Om vandringen gett dig blöta skor, lägg dem då i en påse i din sovsäck så att de inte fryser över natten.
Vatten och mat
Vatten behövs alltid. Två liter är lagom att ha med sig. Mer än så behövs oftast inte för det är lätt att få tag i mer relativt rent vatten i den nordiska naturen. Ta från vattendrag, filtrera, koka. Något simpelt som kaffefilter kan vara bra att ha med sig för att filtrera större smutspartiklar. Att smälta snö fungerar också, men kom ihåg att det tar lång tid och har låg densitet med vatten. I bästa fall kan en liter snö ge dig omkring fyra deciliter vatten, men om det är nysnö så ger det betydligt mindre.
Om du behöver transportera mycket vatten till ditt läger men inte har tillräckligt med vattenflaskor kan kondomer vara användbara. De kan fyllas med några liter vatten och knytas ihop utan att spricka. De har även andra användningsområden såsom att lägga in elektronik för att skydda dem från vatten.
När det gäller mat funkar i princip allt på vintern med tanke på temperaturen. Eftersom långa vandringar kräver mycket kalorier så gäller det att ha stora mängder kalorität mat med sig. Till exempel kött, nötter och torkad frukt.
Övrigt
Om du behöver göra något om natten är en pannlampa oumbärlig. Att kunna ha båda händerna fria gör en enorm skillnad. Pannlampor tar dessutom lite plats. En synål är användbar om du får hål på kläder eller annan utrustning som kan sys igen. Med snöre och presenning kan du bland annat göra vindskydd. Ha såklart med första hjälpen, en mobiltelefon och extra batterier vid nödfall.
Detta avslutar vad vi hann prata om under dagen, plus några tillägg. Under själva vandringen fanns det tyvärr inte nog med tid att testa mer än ett fåtal av de många idéer som diskuterats, men alla drog någon nytta ur det vi hann göra. Vissa fick reda på att de behövde införskaffa utrustning, till exempel ryggsäckar lämpliga för långvandring, flera hade sug att testa på mer utrustning i framtiden och andra ville vandra längre. Huvudsaken är att alla av oss blev stärkta av denna milda prövning. Tillräckligt så att det finns många i nästet som önskar prova på en längre tur nästa gång snötäcket lagt sig över Skåneland.
/ Erik Svensson