1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Massiva skriverier om Fredrik Vejdeland i Kungälvsposten

KUNGÄLV. Efter att ha lyssnat på Radio Regeringen har Kungälvsposten skrivit flera längre artiklar om Nordiska motståndsrörelsen i Kungälv.

Det var den 3 mars som Fredrik Vejdeland, som kandiderar för Nordiska motståndsrörelsen i kommunvalet i Kungälv, närvarade i Radio Regeringens radioavsnitt. Avsnittet har lett till att lokaltidningen Kungälvsposten nu skrivit tre längre artiklar om Vejdeland och Nordiska motståndsrörelsen i Kungälv.

“De har tänkt ut en strategi för Kungälv”
I den första artikeln, “Nazister värvar unga i Kungälv”, har Kungälvsposten intervjuat Christer Mattsson, som vill förbjuda Nordiska motståndsrörelsen genom att kriminalisera organisationens symbol. Mattsson, som leder Toleransprojektet och som gjort karriär på John Hrons död, fick nyligen en doktorstitel vid Göteborgs universitet som kommunens invånare betalat 4,5 miljoner kronor för.

Mattsson varnat för Nordiska motståndsrörelsens framfart och menar att det sker en rekrytering av ungdomar i kommunen och att det långtifrån handlar om “skinnskallar med alkoholproblem”. Kommunen måste nu börja satsa på Toleransprojektet igen, tycker Mattsson.

— Det har varit ett internt politiskt käbbel och några av politikerna har kanske inte förstått allvaret. Nu har man förlorat styrfarten och därmed en del av sin förmåga. Vill man ha tillbaka den behöver man satsa igen, säger han och menar att satsningen halverats de tre senaste åren när den egentligen borde ha fördubblats.

— Lyssnar man på NMR:s podd och intervjun med Fredrik Vejdeland, som kandiderar till kommunfullmäktige, då förstår man hur fokuserade de är på Kungälv, att de har tänkt ut en strategi och att de vet vad de ska göra, fortsätter han.

Noterbart är att Kungälvspostens chefredaktör Katarina Berg, som skrivit de tre artiklarna, faktiskt citerat Vejdeland ordagrannt och flera gånger också plockat de bästa citaten.

Om Fredrik Vejdeland får en plats i kommunfullmäktige, ska han inte “…sitta och fika med folkförrädarna” och syftar på SD som han betecknar som “…en trött gammal skara. De sitter i kommunfullmäktige och gör inte ett skit.

“På största allvar”
I den andra artikeln, “Odhner: ‘Vi har nolltolerans’”, intervjuas kommunalrådet Miguel Odhner (S) och oppositionsrådet Anders Holmensköld (M) som båda beklagar sig över att de inte kan göra någonting åt att Nordiska motståndsrörelsen ställer upp i Kungälv.

Odhner säger att kommunen har nolltolerans mot vad man kallar för “våldsbejakande extremism” och att han tar Nordiska motståndsrörelsens framfart “på största allvar”.

Holmensköld, som trots detta är den mest hätska av de båda, ifrågasätter huruvida Kungälvsposten verkligen ska skriva om Nordiska motståndsrörelsen då organisationen “en liten gruppering” som inte “förtjänar att få så mycket uppmärksamhet som de får nu”.

Foto: Skärmdump från kp.se

Fritidsledare: ”Vi märker att ungdomarna pratar om Nordiska motståndsrörelsen”
Holmenskölds försök att reducera Motståndsrörelsens betydelse motsägs i den tredje artikeln med projektledaren Alaa Awad från Trygga ungdomsmiljöer. Awad har noterat att allt fler ungdomar i Kungälvs kommun aktiverar sig och pratar om Nordiska motståndsrörelsen.

Denna artikel skriver Nordfront om här där man också intervjuar Fredrik Vejdeland om hans syn på nästa generations motståndsaktivister.

Nedan kan du lyssna på den intervju som gav upphov till Kungälvspostens artikelserie:

Listen to “Radio regeringen #104: Samtal med Fredrik Vejdeland” on Spreaker.

Titel:Massiva skriverier om Fredrik Vejdeland i Kungälvsposten Författad av:Redaktionen Publicerad:2018-03-13 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: