1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Näste 3 i konflikt på Väla Köpcentrum i Helsingborg

Aktivism. Här kommer en rapport på gårdagens händelser för Näste 3 på Väla Köpcentrum.

Under lördagen åkte aktivister från Näste 3 till Väla Köpcentrum i Helsingborg. Solen stod och gassade på medlemmarna under hela dagen. Uppställning skedde vid en av ingångarna till köpcentrumet och flygblad gick åt i rasande fart, nästan varje person tog ett flygblad.  Även diskussioner förekom och en SO-lärare hade ett långt samtal med aktivisterna om nationalsocialismen. En man gav en av flygbladsutdelarna en bok i vänskapligt syfte i utbyte mot ett flygblad.

Ordningsvakterna höll sig mest i bakgrunden och allt gick lugnt till.

Efter ungefär en timme gick medlemmarna till en annan ingång. Då en meningsmotståndare tidigare hade yttrat sig fientligt till aktivisterna kändes han efterhängsen när han kom till den andra ingången, han försökte ideligen provocera och störa sig. Till slut gick en av aktivisterna fram och meddelade att han kunde gå därifrån. Vid konfrontationen backade meningsmotståndaren, men ordningsvakterna såg istället sin chans. De gick fram till aktivisterna och drog sina batonger samtidigt som de började puttas. Ordningsvakternas beteende desarmerade inte situationen utan eskalerade den istället.

Meningsmotståndaren höll sig på avstånd efter konfrontationen.

Då kameramannen stod lite åt sidan började en av ordningsvakterna att försöka få honom att sluta filma genom att ta tag i filmkameran. När han inte godtog vaktens försök att få honom att sluta filma valde de istället att anhålla honom för störning av ordningen. De skulle senare ta in honom i ordningsvakternas rum på Väla köpcentrum.

Ute bland de andra medlemmarna säger en av ordningsvakterna till medlemmarna i Näste 3 att de inte skall vara så lättkränka och att de måste acceptera att folk uppför sig som de gör med tanke på vilket budskap de sprider. Detta visade att vakterna ogillade att Motståndsrörelsen var på plats och bedrev aktivism. Särskilt hårdhudade var inte ordningsvakterna själva, i vaktrummet säger den anhållne aktivisten att ordningsvakterna bryter mot lagen, som respons trycker de tillsammans upp den handbojade aktivisten mot väggen så att ett sår uppstår på ögonbrynet, samtidigt säger de till honom att han ska lugna ner sig.

Den här vakten ogillade att det filmades och fotograferades.

Polisen anlände till platsen och ordningsvakter och meningsmotståndaren fick återge sina berättelser, polisen visade sig inte intresserad av aktivisternas.

Därefter meddelade polisen att aktivisterna kunde fortsätta någon annanstans runt Väla Köpcentrum. Då aktivisterna var mer fokuserade på deras anhållna kamrat, meddelade de polisen att det vore mer resonligt att släppa den anhållna så att han kunde ansluta sig till resten av gruppen.

Detta tyckte inte polisen var resonligt, utan de körde från platsen med den anhållne medlemmen och släppte honom istället 20 minuter från köpcentret.

Då polisen och motståndsmännen hade olika intressen uppstod återigen en konflikt och polisen ville nu ha bort medlemmarna från platsen. De hade trummat ihop ca. tio poliser och till deras hjälp hade de ytterligare runt åtta ordningsvakter.

Då medlemmarna avhystes från platsen uppträdde polisen aldrig ohövligt utan de uppförde sig korrekt men ytterligare två personer skulle köras bort från Väla Köpcentrum medan de andra skulle släppas efter visitering.

Efter detta hämtades medlemmarna som blivit bortkörda upp och resten av gruppen passade på att dricka och äta. En annan del av nästet som hade varit på en annan aktivitet anslöt sig nu till gruppen. Gruppen började gå mot Väla Köpcentrum för att ställa upp sig på den första platsen igen. På vägen dit började en förbipasserande bil tuta och personerna i den gav tummen upp åt medlemmarna.

Efter den nya uppställningen kom ordningsvakterna dit igen, men de höll sig mest i periferin i början. En av medlemmarna pratade med ett danskt par som berättade att de förstod varför Nordiska motståndsrörelsen finns och de tycker att det behövs. De får information om hur Sverige misskötts av deras släktingar som bor i Skåne. De blev informerade om att i Danmark har organisationen startat upp igen och hänvisades till hemsidan.

Ordningsvakterna skulle prata med några av sina vänner och vännerna gick sedan förbi en av flygbladsutdelarna och började uppföra sig väldigt osvenskt mot utdelaren. Aktivisterna konfronterade direkt och vakterna gick in och skyddade sina vänner. Situationen lugnade ner sig när ordningsvakternas vänner gick därifrån.

När en timme hade gått samlade sig gruppen mot bilarna för avfärd. Efter de offentliga aktiviteterna hölls det ett månadsmöte och sedan var det slut för dagen.

Är du också trött på osvenskt beteende? Anslut till Nordiska motståndsrörelsen idag!

Titel:Näste 3 i konflikt på Väla Köpcentrum i Helsingborg Författad av:Marcus Hansson Publicerad:2018-07-01 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: