1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Exklusiv Intervju med Marcus Hansson efter häktningen och rättegången

Intervju med en av de som suttit häktade sedan valnatten misstänkta för misshandel i Örkelljunga.

Nedan följer en intervju med den flitiga aktivisten och skribenten Marcus Hansson som suttit häktad sedan valnatten efter att ha konfronterat antifascister tillsammans med aktivisten Sebastian Elofsson, något som blivit mycket uppmärksammat i media.

Kan du kortfattat beskriva vad som hände natten till valet?

Kort och gott så togs en grupp maskerade personer på bar gärning med att systematiskt ta ned våra valaffischer från centrum i Örkelljunga. Det var en grupp på ungefär åtta personer varav flera var maskerade. En av målsägande rättfärdigade detta genom att hänvisa till information från AFA. Sedan utdelades det hot om misshandel från personen och kort därefter hånade bägge målsägande mig genom att påtala att jag inte var någon riktig arier för att jag inte ensam gav mig in i slagsmål mot åtta personer. En buss kom så jag tvingades flytta på min bil.


En stund senare sammanstrålar jag och Sebastian Elofsson i centrum och går mot de bägge målsägande som spanar vid en korsning, resten verkar ha avlägsnat sig. Efter att ha sett att vi rör oss mot dem så börjar de gå mot två parkerade bilar. Snart börjar de att springa mot dem, men jag hinner ifatt den ena och fäller henne till marken och trycker ned henne. Den andra målsäganden som tidigare hotat mig springer till bilarna, men de kör därifrån och han väljer sedan att sticka från platsen där den andra målsäganden nu ligger på marken. Det visar sig senare att hon var hans flickvän och att han har lämnat henne vind för våg. 

Efter mycket om och men blir vi bägge gripna för den här händelsen men då har bägge målsäganden kraftigt överdrivit till polisen och sagt att det var en stor misshandel som vi bägge var delaktiga i.

Sedan valnatten den 11/9 så har ni suttit häktade i en månads tid fram till den 11/10. Hur har det varit?

Jag har arbetat med valet i ungefär två månaders tid. Nu förvägrades jag att fixa slutspurten med valdagen, men det har ändå varit en hel del arbete. För mig var häktesperioden som en minisemester. Du får lagad mat tre gånger om dagen samt lugn och ro. 

För att utnyttja tiden så har jag tränat varje dag i varierande omfattning, så mycket att personalen anmärkte på det. Jag fick inte byta böcker på ungefär 14 dagars tid så jag har inte läst mer än fem till sju böcker och det blev därför också en del TV-tittande. 

Hur har den här incidenten påverkat er, ger ni upp nu eller kommer ni fortsätta kämpa för folk och land?

Låt mig säga såhär. Jag fick besök av SÄPO och de ville såklart att jag skulle hugga mina kamrater i ryggen, men jag vände bara ryggen åt dem och sedan fick de åka hem igen. 

De nyligen släppta aktivisterna utanför häktet i Helsingborg.


Vad tror du om domen?

Jag vet inte hur SKRÄPO kommer bestraffa mig för att jag är olydig, kanske det sker i det här fallet. Annars är det ett mål där det i det stora sammanhanget finns två olika versioner av händelseförloppet. Bägge målsägandena säger i förhör och rätten att det inte fanns några maskerade personer på platsen, men den ena sa sanningen till sin doktor som antecknade det i läkarjournalen. Det finns även teknisk bevisning där det inte finns blod på mina handskar. 

Själv räknar jag med att domen kommer vara politisk och att åklagaren därför får igenom sina önskade åtta månader, allting lägre blir då endast en positiv överraskning. 

Har du hunnit ta reda på valresultatet i Örkelljunga? Vad har du att säga om valet i övrigt?

Jag fick det inskickat till mig av kamrater så jag har hunnit tänka igenom det. Jag har sagt innan att AfS valresultat skulle bli en av det mer intressanta att analysera, faktiskt mer intressant än vårt egna och jag skrev en text om vad jag anser att de behöver göra med tanke på valresultatet. Den texten kanske dyker upp senare. 

Tack för din tid Marcus Hansson!

Titel:Exklusiv Intervju med Marcus Hansson efter häktningen och rättegången Författad av:Naste 3 Publicerad:2022-10-14 Uppdaterad:2022-10-14

Läs också: